Vanliga frågor och svar

I början kan det spänna och irritera, därför är det lämpligt att sätta in Nozoventen i god tid före sänggående. Efter några dagar har du och näsan vant sig. 

Nozovent finns i två storlekar, Medium och Large. Den allra vanligaste storleken är Medium, men välutvecklade näsor kan behöva storleken large för bästa passform. Vid behov kan man även justera "vingarna" genom att klippa försiktigt med sax för att få till en god tillpassning. 

Eftersom materialet i Nozovent förlorar sin spänst efter ett tag, kommer egenskaperna och nyttan succecivt att avta. Vi rekommenderar därför att byta Nozovent efter 4 till 6 veckors användning. 

Mellan användingar kan man tvätta sin Nozovent med vatten och tvål, den kan även kokas i vatten om så önskas. 

Den plast som Nozovent tillverkas av heter Pebax ® 2533 SN 01 Polyether Block Amide. Den är speciellt utvald för medicinskt bruk, vilket innebär att den inte innehåller mjukgörare. Nozovent är inert, d.v.s. obenägen att släppa ifrån sig molekyler. Plasten i Nozovent är därmed inte allergiframkallande.

Färger i plast kan ge allergier. Pharmacure Health Care AB kommer inte att färga plasten i Nozovent. Själv kan man dock markera mittstycket med en färgpenna för att göra Nozovent lättare att hitta, om man till exempel tappar den i sängen eller i trädgården.

Andningsförbättringseffekten av Nozovent upplevs dagligen av hundratusentals användare runt om i världen. Effekten har även undersökts vetenskapligt av bl.a. professor Björn Petruson, Öron-näsa-halskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han har skrivit en översiktsartikeln över olika studier, med rubriken The importance of improved nasal breathing: a review of the Nozovent nostril dilator publicerad i facktidskriften Acta Oto-Laryngologica, år 2007. Där redovisar Björn Petruson effekten av vidgning av näsvingarna med Nozovent. I en studie rörde det sig om en ökning av luftflödet vid inandning med 29 procent. I en annan undersökning ökade luftflödet med mellan 5,5 och 45 procent. Stora individuella variationer, med andra ord. Patienter med lungsjukdomar såsom kronisk astma eller KOL kan räkna med ringa eller inga förbättring av Nozovent.